top of page

Beigli variáció

Előkészítés:

90 perc

Főzési idő:

2x30 perc

Adag:

8 rúd (45 dkg)

Tapasztalat:

Gyakorlott

Glutén/Laktóz:

Akik dióra érzékenyek, nyugodtan csinálhatnak többet a csokis-kókuszos változatból. Csak legyen elegendő mennyiség, mert másoknak is ízleni fog.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 80 dkg liszt

  • 25 dkg zsír

  • 20 dkg cukor

  • 3 tojás

  • 3 evőkanál tejföl

  • 2,5 dkg élesztő

  • ½ mokkáskanál só

  • 1 dl tej

 

A diós töltelékhez:

  • 40 dkg darált dió

  • 25 dkg cukor

  • 3 dl tej

  • 10 dkg mazsola

 

A mákos töltelékhez:

  • 40 dkg darált mák

  • 25 dkg cukor

  • 3 dl tej

  • 10 dkg mazsola

 

A kókuszos töltelékhez:

  • 15 dkg kókusz reszelék

  • 15 dkg cukor

  • 3 dl tej

  • 3 evőkanál kakaópor

  • 10 dkg vaj

Elkészítés:

Beigli variáció

Letölthető receptlap

  1. Lépés

Felfuttatjuk az élesztőt (1 dl langyos tej, 1 kávéskanál cukrot, 1 evőkanál lisztet). A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a közepén kialakított mélyedésbe tesszük a kissé megolvasztott zsírt, és 2 db tojást.


2. lépés

A zsírt óvatosan elmorzsoljuk a lisztben, és az egészet elkezdjük összedolgozni, majd apránként adagoljuk hozzá a tejfölt.

Ha összedolgoztuk, 8 egyenlő részre osztjuk. Meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük.


3. lépés

A darált diót, cukrot, tejet összemelegítjük, és félretesszük kihűlni.

A darált mákot, cukrot, tejet összemelegítjük, és félretesszük kihűlni.


4. lépés

A kókuszreszeléket 10 dkg cukorral, 2 dl tejjel, ha kell, egy kevés vízzel összefőzzük.

A vajat felolvasztjuk, hozzáteszünk 5 dkg cukrot, kakaóport, és 1 dl tejet. Alaposan összeforraljuk, és ezután a kókuszhoz keverjük.


5. lépés

A tésztákat lisztezett nyújtólapon vékonyra nyújtjuk (30x30cm). Megkenjük a töltelékkel, megszórjuk lecsepegtetett mazsolával, és feltekerjük A végeit összezárjuk.

A kókuszosra nem jár mazsola!


6. lépés

A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a maradék tojás sárgájával.

Közben előmelegítjük a sütőt 200 C-ra (alsó-felső) és 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

bottom of page