top of page

Káposztás húsgolyó szalvétagombóccal

Előkészítés:

35 perc

Főzési idő:

60 perc

Adag:

4 adag

Tapasztalat:

Gyakorlott

Glutén/Laktóz:

Nagyon finom, és imádni fogja mindenki. Kétségtelen, egy kicsit több időt és figyelmet igényel, de aztán az üres tányérok kárpótolnak.
Figyeld a sorrendet, mert így tudod párhuzamosan készíteni az egyes elemeket, és a végére frissen el is készülnek a húsgolyók.

Hozzávalók:

A húsgolyóhoz:

  • 50 dkg darált hús

  • 50 dkg savanyú káposzta

  • 1 db vöröshagyma

  • 2 – 3 gerezd fokhagyma

  • 3 - 4 tojás

  • 10 dkg liszt

  • 10 dkg zsemlemorzsa

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanál őrölt bors

  • 0,5 l olaj


Az almás káposztához:

  • 1 kg savanyú káposzta

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 db sárgarépa

  • 2 – 3 db alma

  • 1 evőkanál olaj

  • 1/2 teáskanál só

  • 1 teáskanál cukor


A szalvéta gombóchoz:

  • 6 db zsemle

  • 300 ml tej

  • 20 dkg liszt

  • 3 tojás

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1 evőkanál olaj

  • 1 csokor frissen aprított petrezselyem

  • 1 csomag sütőpor

  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

Káposztás húsgolyó szalvétagombóccal

Letölthető receptlap

  1. Lépés

A savanyú káposztát, kissé átmossuk, és apróra vágjuk.

Az összevágott hagymát az olajon kissé megpirítjuk, majd hozzátesszük a savanyú káposztát.

Mikor már félig megpárolódott hozzátesszük a reszelt sárgarépát, és a kockára vágott hámozott almát.

Fedő alatt puhára pároljuk, a káposztától függően, sózzuk, és cukrozzuk.


2. lépés

A felkockázott zsemlét sütőben, vagy főzőlapon jól kiszárítjuk, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg, maradjon világos színű. Végül egy nagy tálba öntjük.


3. lépés

A felkockázott hagymát az olajon ledinszteljük, és a zsemlekockához öntjük. Hozzárakjuk a felaprított petrezselymet, meglocsoljuk a tejjel, és a felvert tojással.


4. lépés

Az egészet összekeverjük, a liszttel, és a sütőporral. Kicsit állni hagyjuk


5. lépés

Majd levágunk egy frissen tartó fóliát, és a tészta felét egy csíkban elrendezzük, és a fóliát feltekerjük. A fólia végét, jól megkötjük, és utána alufóliába tekerjük.


6. lépés

Majd forró vízben, forgatva kb. 25 perc alatt megfőzzük.


7. lépés

A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, és konyhai aprítóval pürésítjük.

A savanyú káposztát vízben kiöblítjük, és jól kicsavarjuk, azután a húsdarálón ledaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk.

Egy tálban összekeverjük a darált húst, a darált savanyú káposztát, hagymát, fokhagymát, 1 tojást, sót, őrölt borsot


8. lépés

Kis gombócokat formázunk belőle. 

Ezután a gombócokat lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk.


9. lépés

Forró bő olajban kisütjük.




bottom of page