A három gombóc külsőre nagyon hasonló, de ízében teljesen más. Ettől függetlenül a fahéjas, mézes, áfonyás cékla tökéletes kiegészítője mind a húsnak és mind a gombócoknak.

Hozzávalók:
2 db szűzpecsenye
2 db batáta
2 db burgonya
2 db sárgarépa
1 db cékla
2 marék áfonya
4 evőkanál méz
1 fej hagyma
5 dkg bacon
2 dkg vaj
4 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
½ mokkáskanál őrölt fahéj
színes bors
Elkészítés:

Letölthető receptlap
Lépés
A megtisztított céklát egész apró kockára vágjuk, a mézen, fahéjjal fedő alatt lassan puhára pároljuk. Esetleg, ha szükséges apránként egy kis vizet öntünk alá, de figyeljünk, hogy azt el is főzzük.
2. lépés
A sárgarépát, édesburgonyát, és burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és kevés sós vízben puhára főzzük.
A bacon kockákat egy serpenyőben lepirítjuk a hagymakockákkal együtt.
3. lépés
A megfőtt zöldségeket összetörjük, és hozzákeverjük a pirított bacon, és hagyma keveréket, kicsit megszórjuk friss őrölt borssal. Megvárjuk, míg kihűl.
4. lépés
A lehártyázott, frissen őrölt borssal megszórt, pihentetett szűzpecsenye minden oldalát lepirítjuk egy forró serpenyőben felolvasztott vajon. Majd egy tepsiben a 150 C-ra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.
5. lépés
A már puha céklához hozzátesszük az áfonyát, és együtt még pároljuk.
6. lépés
Két kanál segítségével kis gombócokat formálunk a zöldségpüréből, és kevés olajon forró serpenyőben jó pirosra megsütjük, minden oldalát.