top of page

Vadas marha házi zsemlegombóccal

Előkészítés:

30 perc

Főzési idő:

90 perc

Adag:

4 adag

Tapasztalat:

Gyakorlott

Glutén/Laktóz:

Az érett gyökérzöldségekből az igazi, tehát az ősz elejétől következő nyár elejéig bármikor elkészíthető.
Időt igényel, míg a hús omlósan puha lesz, de megéri kivárni.
A zsemlekockákat bátran pirítsd meg, így lesz szép márványos és ízletes.

Hozzávalók:

A vadashoz:

  • 1 kg marha comb, fehérpecsenye

  • 6 db nagy sárgarépa

  • 2 db nagy fehérrépa

  • 2 fej vöröshagyma

  • 3 evőkanál olaj

  • 3 evőkanál tejföl

  • 1 evőkanál liszt

  • 1 evőkanál mustár

  • 1 kávéskanál pirospaprika

  • 1 kávéskanál só

  • 6 – 8 db babérlevél

  • késhegynyi szerecsendió

 

A zsemlegombóchoz:

  • 50 dkg liszt

  • 3 db zsemle

  • 1 db tojás

  • 1,5 teáskanál só

  • 2 – 2,5 dl víz

  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés:

Vadas marha házi zsemlegombóccal

Letölthető receptlap

  1. Lépés

A hagymát felkockázzuk, és az olajon üvegesre pirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával.

Rátesszük a felszeletelt húsokat, és mindkét oldalát megpirítjuk, megvárjuk, míg kifehéredik.


2. lépés

Rátesszük a megtisztított, felkarikázott sárga, és fehér répákat, sózzuk, és hozzátesszük a babérleveleket, fedő alatt elkezdjük megpárolni.


3. lépés

Mikor minden jól megpuhult, a húst kivesszük, a zöldségeket elpürésítjük.


4. lépés

A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, és egy kevés vízzel, a zöldség püréhez keverjük.

Alaposan összeforraljuk, hozzáadjuk a mustárt és az őrölt szerecsendiót.


5. lépés

A zsemléket összekockázzuk, és 1 evőkanál olajon jól lepirítjuk.

A lisztet összekeverjük a tojással, sóval, vízzel (mint egy nokedli tészta). Majd belekeverjük a lepirított zsemlekockákat.


6. lépés

Kanállal szaggatva forró vízben kifőzzük.

A kifőtt zsemlegombócokat a maradék olajjal meglocsoljuk, hogy ne tapadjanak össze.

bottom of page