Ha ízlik a cékla, akár más húsféléhez is bevetheted. Egy nagyon jól illeszkedő köret van a kelkáposztás gombócok mellett.

Hozzávalók:
50 dkg darált sertés hús
1 kis fej kelkáposzta
1 csésze zabpehely
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só
½ kávéskanál őrölt bors
¼ kávéskanál chili por
1 késhegynyi borkősav
3 db közepes méretű édesburgonya
3 dl olaj
1 nagy cékla
1 dkg fekete áfonya
2 dkg vaj
3 evőkanál méz
Elkészítés:

Letölthető receptlap
Lépés
A darát húst összekeverjük a kockára vágott hagymával, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, chili paprikával, és a zabpehellyel.
2. lépés
A kelkáposztát leveleire szedjük, a középső kemény eret kivágjuk, és borkősavas forró vízbe tesszük.
Néhány perc után a leveleket kivesszük, lecsepegtetjük.
3. lépés
A húsból kis gombócokat formálunk, és beborítjuk a kelkáposzta levelekkel. Egy tepsiben 0,5 dl vizet öntünk és beletesszük a kelkáposztás golyókat. Légkeveréses sütőben 130 – 140 C-on 40 – 50 perc alatt átpároljuk.
4. lépés
A céklát megpucoljuk, felkockázzuk, és a vajon alacsony hőfokon pároljuk, mikor félig már puha hozzáadjuk az áfonyát, és a mézet. Majd készre pároljuk.
5. lépés
Az édesburgonyát megpucoljuk, szeletelővel vékony karikára szeleteljük.
6. lépés
Forró olajban a karikákat ropogósra sütjük.
Vigyázzunk, mert könnyen megéghet és akkor keserű lesz!
Jó alaposan lecsepegtetjük.