top of page

Maqlouba

Előkészítés:

40 perc

Főzési idő:

2 óra (sütés)

Adag:

4 adag

Tapasztalat:

Alapszint

Régió

Arab

A sokféle zöldség, a datolya, a keleti fűszerek és a lepirult hús együttese ízesíti meg a rízst. A tálalása pedig egy külön atrakció, hisz a hőálló tálat egy nagy kerek lapos tálra kell kiborítani, és lehúzva a sütésnél használt tálat tárul fel a kompozíció.

Hozzávalók:

  • 1 db csontos csirkemell

  • 2 db egész csontos csirkecomb

  • 30 dkg rizs

  • 20 dkg gomba

  • 2 db sárgarépa

  • 1 db cukkini

  • 1 db Palermó paprika

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1 fej fokhagyma

  • 1 marék szárított paradicsom

  • 1 marék datolya

  • 10 dkg vaj

  • 2 kávéskanál só

  • 1 kávéskanál koriander mag

  • 1 kávéskanál szegfűbors

  • 1 kávéskanál fekete bors

  • 1 kávéskanál szegfűszeg

  • 1 kávéskanál római kömény

Elkészítés:

Maqlouba

Letölthető receptlap

  1. Lépés

A csirkecombot félbevágjuk, és a bőrét leszedjük, a csirkemellet csontostól négybe vágjuk, de a bőrét eltávolítjuk.

A vajat megforrósítjuk és a csirke darabokat lepirítjuk.


2. lépés

Hőálló edény aljára tesszük, a lepirított húsdarabokat, és ráöntjük a sült zsiradékot.  A hagymát, cukkínit, sárgarépát felkockázzuk, a gombát, és a paprikát nagyobb darabokra vágjuk, majd a fokhagymával a húsokra halmozzuk.


3. lépés

Kimérjük a fűszereket, melyek a teatojásba kerülnek (koriander mag, szegfűbors, fekete bors, szegfűszeg)


4. lépés

Megszórjuk sóval, és a római köménnyel, a többi fűszert teatojásban a zöldségek közé helyezzük.


5. lépés

Fedővel lefedve 1,5 órát 160 – 170 fokos sütőben pároljuk. Közben a hús és a zöldség levet ereszt.


6. lépés

Ezután rászórjuk a rizst, amit a hús, és zöldség leve el kell hogy fedjen. Ha nem elég a folyadék öntsünk hozzá vizet.

Visszatesszük a fedőt, és 160 – 170 fokon 30 percig tovább pároljuk.

bottom of page