top of page

Pásztor pite (Shepherd’s pie)

Előkészítés:

30 perc

Főzési idő:

30 perc

Adag:

6 adag

Tapasztalat:

Alapszint

Régió

Skót

Mint egy igazi torta, ha 6 főre készíted. Akár kisebb adagokban is tálalhatod, egy-egy cserépedényben. Mindenképpen jól süsd meg, hogy az ízek a melegtől átjárják az egyes rétegeket.

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli

  • 50 dkg darált hús

  • 25 dkg gomba

  • 3 db sárgarépa

  • 20 dkg ceruza bab

  • 1 fej vöröshagyma

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál olaj

  • 1 kis doboz paradicsompüré

  • 1,5 dl vörösbor

  • 15 dkg sajt

  • 2 db tojás

  • 10 dkg vaj vagy margarin

  • 2 kávéskanál

  • 3 evőkanál Worchester szósz

  • 1 kávéskanál színes bors 

  • 1 kávéskanál kakukkfű

  • 1 kávéskanál rozmaring

Elkészítés:

Pásztor pite (Shepherd’s pie)

Letölthető receptlap

  1. Lépés

A krumplit megpucoljuk, sós vízbe rakjuk, fedő alatt jó puhára megfőzzük. A krumpli levét leöntjük, és alaposan összetörjük a vajjal vagy a margarinnal. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és elkeverjük.


2. lépés

A hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk az olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a darált húst és megvárjuk, míg kifehéredik.


3. lépés

Jöhetnek főzési idő szerinti sorrendben a zöldségek, az apró kockára vágott sárgarépa kicsit pároljuk. A felszeletelt gomba, és a ceruzabab összevágva.


4. lépés

Ezután fűszerezzük, színes bors összetörve, kakukkfű összemorzsolva, és őrölt rozmaring.

Sózzuk és rátesszük a paradicsompürét, a Worchester szószt, majd meglocsoljuk a vörösborral és az egészet összefőzzük.


5. lépés

Kicsi olajjal bekenjük a sütőforma alját, és oldalát. A krumpli felét szépen elsimogatjuk a forma aljában.

Erre rátesszük a ragut, amit egyenletesen elkenünk.


6. lépés

Jön a második réteg krumpli szépen óvatosan elsimogatva, és a tetejére a reszelt sajt.

200 C-os sütőben 25 – 30 perc alatt pirosra sütjük.

bottom of page